BOGANMELDELSE: Flot og gennemarbejdet bog om Dansk Revy i anledning af genrens 175-års jubilæum har primært fokus på revyen af i dag.
* * * *
DISCLAIMER: Undertegnede medvirker selv som kilde i bogen.
Den danske revy blev ’født’ nytårsaften 1849 på Casino Teatret i København, hvor multikunstneren Erik Bøgh skabte forestillingen ”Nytårsnat 1850 – en tryllefarce med sang i 1. akt”. For første gang gik komiske elementer og samtidskritisk satire hånd i hånd over scenen i en slags vaudeville med gennemgående figurer, sange og skiftende optrin. Prædikatet ’revy’ fik genren først en del år senere, men det er den almindelige opfattelse at Erik Bøghs forestilling var ’den første danske revy’, og dermed har genren i år 175-års jubilæum.
Et jubilæum, der uden tvivl vil blive markeret i samtlige sæsonens revyer, og Amager Revyen har allerede lagt ud med et jubilæumsnummer.
I anledning af jubilæet har foreningen RevyDanmark bedt forfatterne Jacob Wendt Jensen og Peter Engholm (begge selv habile revyforfattere) om at skrive en jubilæumsbog, og den udkom tirsdag på forlaget Turbine.
Det er en meget flot, gennemarbejdet og rigt illustreret bog på 255 sider, der tager revyentusiasten med en tur om bag scenen, og ind i maskinrummet, og giver et glimrende indblik i hvad revyen er i dag i forhold til tidligere, og hvordan en revy egentlig bliver til.
I fire kapitler gennemgås revyens 175-årige historie, men denne del er mere overfladisk beskrevet, så hvis man vil vide alt om revyens historie, revyer gennem tiden og genrens største stjerner, så må man søge andre (udmærkede) udgivelser. ”Dansk Revy” handler først og fremmest om revyen i dag, med udgangspunkt i de eksisterende revyer. Hvordan adskiller de sig fra hinanden, og hvilke kvaliteter er gældende for at give publikum den bedst mulige helhedsoplevelse? Denne tilgang er et opdrag til forfatterne, som de løser på bedste vis, men spørgsmålet rejser sig naturligvis om man overhovedet kan lave en jubilæumsbog hvis primære fokus er nuet og fremtiden.
En væsentlig del af bogen handler om tendenser i revyen, fortalt af ikke færre end 42 kilder, der alle har fingrene godt nede i dejen. Mest kunstnere, men også f.eks. den jyske kulturkøbmand, Ernst Trillingsgaard, museumsinspektør Rikke Rottenstein fra Storm – museet for humor og satire, og undertegnede som repræsentant for anmelderstanden. Jeg har set revy i 57-58 år, men kan først for alvor huske dem fra begyndelsen af 1970’erne og frem. Jeg kan godt i en bog som denne savne et lidt større fokus på hedengangne tendenser indenfor revyen, bl.a. de utallige krorevyer, der i 1970’erne og frem til midt i 90’erne skød frem som paddehatte med deres kombination af højreb og revykomik. Det første typisk af glimrende kvalitet, det andet af endog meget svingende kvalitet. De gamle fjællebodsrevyer (små forestillinger på ydmyge adresser i provinsen) og den politiske revy bliver også kun i beskedent omfang behandlet, men de var dog på deres tid en forholdsvis væsentlig faktor, og er i høj grad de skuldre, som nutidens revyer hviler på.
Men det er små sten i skoen, for man må rose forfatterparret for at gå grundigt til værks i deres research og kildebehandling. Og hvis ens kendskab til revygenren er begrænset til et eller måske to årlige besøg i revyteatret eller teltet, så bliver man som læser bestemt klogere på hvor meget arbejde og hårdt slid, der ligger bag de få timers muntre satiriske underholdning på scenen. Det er også et plus, at man i bogen giver lidt plads til vækstlaget inden for revyen; Studenterrevyen og de andre studie- og amatørrevyer. Heri ligger nemlig en del af forklaringen på hvorfor revyen i Danmark hele tiden har formået – og også vil gøre det i fremtiden – at forny sit publikum. Det kan godt være at det traditionelle revypublikum er det grånende guld. Sådan har det altid været, og publikumsgrundlaget synes på næsten magisk vis at være selvsupplerende.
Trods sine 175 år, er dansk revy frisk og fyrig. Den har et godt tag i sit publikum, og denne fine bog skal nok give endnu flere lyst til at prøve sig frem med en glad aften i revyen.
”Dansk Revy 175 år” kan købes i boghandlere, samt hos alle landets revyer.
—–
”Dansk Revy 175 år” Af Jacob Wendt Jensen og Peter Engholm. Ca. 255 sider. Kr. 399,95. Forlaget Turbine.
VIL DU HAVE MINE TEATER- OG REVYANMELDELSER DIREKTE I DIN MAILBOKS, NÅR DE UDKOMMER, SÅ SKRIV EN MAIL TIL MORTEN.BUCKHOEJ@GMAIL.COM, SÅ TILFØJER JEG DIG MAILINGLISTEN. DU KAN NATURLIGVIS TIL ENHVER TID AFMEDE DIG IGEN.